Τρόποι μετάδοσης

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ναι.

 

Συγκεκριμένα ο νέος κορωνοϊός Covid-19 μεταδίδεται με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά τον βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια που «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα.

Μπορούν οι ασυμπτωματικοί φορείς να μεταδίδουν τον ιό;

Ναι,

 

μπορούν. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί πόσο εύκολα γίνεται αυτό και πόσο συχνά συμβαίνει. Κυρίως μεταδίδεται από άτομα που εμφανίζουν συμβατά συμπτώματα με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19.

Επιβιώνει ο ιός σε επιφάνειες;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από μαλακές επιφάνειες, όπως υφάσματα και χαλιά. Είναι πιθανό να μεταδίδεται μέσω σκληρών επιφανειών που τις ακουμπάμε συχνά, όπως πόμολα πόρτας, κουμπιά ανελκυστήρα. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει κάποιος ασθενής ή φορέας του ιού να τις έχει ακουμπήσει, αφού έχει φταρνιστεί ή βήξει στο

χέρι του ή έχει τρίψει τα μάτια του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επιβίωση των ιϊκών σωματιδίων στις σκληρές επιφάνειες δεν ξεπερνά τις μερικές ώρες.

Μεταδίδεται ο ιός με τη βρώση τροφής;

Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω της τροφής.. Εκτιμάται ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης, εάν επαληθευτεί, μάλλον θα αποτελεί εξαίρεση. Συνιστώνται οι πρακτικές καλής υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

· Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού

· Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού

· Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.

· Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού

· Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

· Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του

· Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)

Μπορώ να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες delivery;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τροφή συνδέεται με τη μετάδοση COVID-19, από καμία υπηρεσία στον κόσμο. Ο γενικός κανόνας σύμφωνα με όλους τους οργανισμούς υγείας, είναι η επαφή με τους ανθρώπους που έχουν τη νόσο. Οι υπηρεσίες delivery είναι ένας καλός τρόπος για κοινωνική απόσταση. Ο ιός παραμένει σε φαγητό και επιφάνειες για περίπου 5 λεπτά γι' αυτό θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας μετά από επαφή με το άτομο που μεταφέρει το πακέτο ή απλώς να τους λέτε να το αφήσουν στο κατώφλι σας

Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε δέματα από την Κίνα ή από άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού;

Ναι,

 

είναι ασφαλές. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτού του είδους οι ιοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.